Ο κυριότερος παραγωγός φουντουκιών στον κόσμο είναι η Τουρκία. Δεύτερη ακολουθεί η Ιταλία και μετά οι ΗΠΑ. Η Ιταλία είναι ο κύριος παραγωγός φουντουκιών στην ΕΕ καθώς παράγει το 78,5% της παραγωγής και ακολουθεί η Ισπανία με το 14,5% και η Γαλλία με το 2,7. Η Ελλάδα είναι από τις ελλειμματικές χώρες, με αρκετά μικρές παραγωγές.Η καλλιέργεια είναι γνωστή στην Ελλάδα από τα αρχαία χρόνια. Στο παρελθόν παρήγαγαν κυρίως στην Πιερία και τη Λάρισα. Όμως λόγω της μεταστροφής των αγροτών σε άλλες καλλιέργειες , η παραγωγή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, περίπου οι μισές εκτάσεις καλλιέργειας βρίσκονται στην Ήπειρο και οι υπόλοιπες στην Βόρεια Ελλάδα. Το 85% των εισαγωγών φουντουκιού γίνεται από την Τουρκία.

Σε κάθε 100 γρ. εδώδιμου μέρους περιέχονται:Νερό:5,8% , Θερμίδες:634,

Πρωτείνες:12,6%, Λίπος(ακόρεστο): 62%, Υδατάνθρακες:17% και Ίνες:1,8%

Επιπλέον περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, θειαμίνης και Νιασίνης καθώς και

αλάτων ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου, καλίου και μαγνησίου. Η μέση τιμή παραγωγού

στη χώρα μας κυμαίνεται μεταξύ 1,8 και 2 ευρώ το κιλό.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φουντουκιάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Οι κυριότερες είναι:

Εξτρα γιαγλί: Ο καρπός της έχει ημισφαιρικό σχήμα, έχει καστανό χρώμα και μέτριο μέγεθος. Εχει λεπτό περικάρπιο που αποχωρίζεται εύκολα από το σπέρμα του. Το σπέρμα του αποτελεί το 56% του καρπού. Είναι εκλεκτή ποικιλία.

Σιβρί γιαγλί: Εχει καρπό με επίμηκες σχήμα, καστανέρυθρο, μέτριου μεγέθους. Εχει λεπτό περικάρπιο. Το σπέρμα του αποτελεί το 53% του καρπού.

Παλάζ: Μεγαλόκαρπο φουντούκι, καστανέρυθρο, με σχήμα κωνοειδές. Με λεπτό περικάρπιο. Το σπέρμα του είναι καλής ποιότητας, αποτελεί το 54% του καρπού.

Negreta: Μέτριου έως μεγάλου μεγέθους φουντούκι, με ανοιχτό καστανέρυθρο χρώμα. Το σπέρμα του αποτελεί το 50% του καρπού.

Αγυιάς: Καρπός επιμήκης, ωοειδής, μεγάλου μεγέθους, με χρώμα καστανοκίτρινο. Περικάρπιο χονδρό, δύσκολα αποχωριζόμενο από το σπέρμα. Ποσοστό σπέρματος σε σχέση με τον καρπό 45%.

Tonda Gentile Delle Langhe: Καρπός σφαιρικού χρώματος, μετρίου μεγέθους, καστανέρυθρου χρώματος.